Çağdaş Müzecilik Anlayışı ve Müzelerde Teknoloji
- bbilir
- 11 Eki 2018
- 2 dakikada okunur
Müzeler tarih sahnesine çıktığından beri çeşitli işlevler üstlenmişlerdir. 19. Yüzyıl klasik müzeciliğine göre bir müzenin işlevi toplama, belgeleme, koruma, depolama, sergileme olarak tanımlanmıştır. Dönemin gerekliliği olarak müzeler; süreli veya kalıcı sergiler düzenleyerek ziyaretçisini bekleyen kurumlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak müzelerin ve müze çeşitlerinin giderek artması, küreselleşme ve rekabet ortamı müzelerin işlevleri ve stratejilerinde değişeme gitmesine sebep olmuştur. Toplumdaki tüm kurumlar gibi müzeler de değişen beklentilere cevap vermek üzere yenilenme sürecine girmişlerdir.

Burada görmüş olduğumuz tablolar birer canlandırma olarak kurgulanmıştır. Önemli kişiliklerin 3 boyutlu görüleri ziyaretçileri karşılamaktadır ve sensör teknolojisi vasıtasıyla ziyaretçiyi algılayan tablo kendi hakkında bilgi vermeye başlıyor.Bir nevi Einstein kendisini bize anlatıyor.
Rekabet ortamına teknolojik gelişmelerinde eklemlenmesiyle müzeler artık nesne odaklı anlayıştan sıyrılarak ziyaretçi odaklı anlayışa geçiş yapmışlardır. 21. yüzyılda teknolojinin sergileme teknikleri üzerinde yarattığı değişimin yanı sıra kültür tanımı üzerine yeniden düşünülmesi müzelerde dönüşümün başlamasına zemin hazırlamıştır. Müzeler daha fazla ziyaretçiye ulaşabilmek için klasik sergilemenin dışına çıkarak çeşitli iletişim etkinlikleri geliştirmek durumunda kalmışlardır.

Üç boyutlu sergileme, dokunulabilir yapıtlar ve dijital ekranlar, ziyaretçilerin hem bilgilendirip hem de keyifli vakit geçirmeleri için ortam sağlıyor.

Çeşitli yazılımlar vasıtasıyla üretilmiş bu oyunda Göbekli Tepe'de hem oyun oynayarak bilgilenebiliyoruz.
Konferanslar, seminerler düzenleyerek, kitap ve broşürler bastırarak, film gösterileri sunmaya başlanmış ve toplumun müzeyle tanışması için daha fazla kanal aranmıştır. Müzede gerçekleştirilen atölye eğitimleri, bireylerin kültür varlıklarını tanıyıp yorumlayabilmelerinde etkili bir eğitim programı olarak kullanılm
Sergileme tekniklerinde yenilenmeye gidilmiş, farklı materyallerle desteklenen sunumlarla görsellik zenginleştirilmeye başlanmıştır. Yapılan tüm bu yenilikler ve yeni iletişim etkinlikleri izleyicinin algısını canlı tutmayı hedeflemektedir. Böylelikle modern müzecilik anlayışı, sınırlı bir çevreye hitap eden, soğuk, ürkütücü geleneksel müze algısını yıkarak ziyaretçilerin rahat ve zevkli saatler geçirilebilmesini mümkün kılan mekânlara dönüştürülmüştür.

Bu kiosk vasıtasıyla yer altı mezar odalarında, tarihi şehirlerde gezintiye çıkabiliyoruz!
Teknoloji, bilgisayar, internet.. Tüm bunlar günlük hayatımıza entegre olduğundan beri bir çok alanda-konuda hayatımızı kolaylaştıracak yenilikler getirmiştir. Müzelerde ve sergileme tekniklerinde bu teknolojilerin yer alıyor olması müzeleri ''sıkıcı'' algısından çıkararak topluma ayak uyduran sanat, kültür ve eğitim mekanlarına dönüştürmüştür.
Comments