KARAKUTU
- bbilir
- 27 Eyl 2018
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 25 Eki 2018
KARAKUTU projesi Mixer Arts'ın 2017 yılında Sanat Yönetimi, Sanat Tarihi bölümleri öğrencileri ve genç küratörlere yönelik yayınladığı bir açık çağrı sonucunda ortaya çıkmıştır.
Başvurular arasından kabul edilen KARAKUTU Burcu Bilir'in küratörlüğünde farklı disiplinlerden 6 sanatçının katılımıyla gerçekleşti.

Hayatımızın her döneminde farklı karar mekanizmaları ve çeşitli iktidar unsurları tarafından kontrol altında tutuluyoruz. Bizlere sunulan seçeneklerden birini tercih etmeye zorlanıyoruz. Kendi seçeneğimizi ortaya koymak istediğimiz noktada ise çoğu zaman çeşitli sarsıntılar yaşanıyor. Bugün ise insan olmanın en temel kuralı tüm seçenekler için alan sunmaktır.
Karakutu sınırlar dahilinde olup biten her şeyi kaydederken, olağandışılıkları kanıksamış bedenlere çağrıda bulunuyor. Kabul görmüş normlar içine sığdırılmaya çalışılan tüm hayatlar, sindirilmiş felaketler olarak karşımıza çıkıyor. Oysa tüm yaşanmışlıklar en saf haliyle karakutuda barınıyor ve herkes o kutuya ulaşmaya çalışıyor. Karakutu, herkesin içten içe dert edindiği tüm gerçeklikleri içinde saklıyor. Karakutuda anlatılanlar, herkesin bildiği fakat müdahaleye teşebbüs edemediği kolektif gerçeklikleri içeriyor.

Karakutu Projesi kapsamında, farklı medyumları aynı potada eriterek yeni sanatsal pratikler üreten sanatçılar bir araya geliyor. Görünmeyeni ya da göz ardı edileni görünür kılma gayesi içindeki eserler, estetize edilmiş sınırsız alanlar yaratarak evrensel doğrulara işaret ediyorlar. Evrensel değerleri ve güncel sorunları konu alan Karakutu Projesinde kimlik, sansür, kentleşme, modernizm, iktidar gibi gündem maddeleri adalet ve eşitlik kavramları altında bir arada ele alınmaktadır.

Karakutu Projesinde son dönemin fark yaratan orta kuşak sanatçılarından Murat Han Er ve Haydar Akdağ özgün üretimleri ve karakteristlik duruşlarıyla yer alırken, onları izleyen genç sanatçılardan Burcu Pek, Berka Beste Kopuz ve Volkan Parlak bir araya geliyor.
Murat Han Er’in İçsel yara serisinden 4 eser, günlük hayatın mücadelesinden sıkılmış duruşlarıyla yara bantları arkasında yeni hayatlarını arıyor. Çevre-Merkez Serisiyle Haydar Akdağ, 9 farklı stratejik noktayı dikiş ve kolaj tekniğiyle yeniden gözlemliyor ve stratejik müdahalelerle çizilmiş sınırları yeniden düşünüyor.
23 Serisinde gördüğümüz 23 farklı kapıda Burcu Pek, ait olduğumuz sınırları sorgularken, kolaj çalışmalarıyla sınırları yok ederek O’ralı kavramını kimlik ve beden imgesi üzerinden yeniden düşünmeye sevk ediyor. Bir Avuç Toprak için enstalasyonunda ise evrene ait olan doğal kaynakların kim tarafından kontrol edilip bizlere bedelli olarak nasıl sunulduğu, toprak üzerinde salınan faturalarla belgeleniyor. Berka Beste Kopuz, olağanlaşmış dönüşüm hareketlerini farklı bir gözle, dışardan değil, içerden irdeleyerek alanlar arasında oluşan sıkışmayı inceliyor. Sıradanlaşmış dönüşüm çalışmalarının hayatlarımıza işleyişini günlük kullanım neseleri üzerinden anlatıyor. Volkan Parlak, Kapatma serisinde, çeşitli iletişim nesnelerini kullanarak görünmeyen bir kontrol mekanizması tarafından, üzeri örtülü biçimde kontrol altında tutulduğumuzu ve nasıl bir kalıba sokulduğumuzu bir kez daha söylemek adına karşımıza çıkıyor.

Karakutu güncel sorunlar ve evrensel değerler üzerinden şekillenen Karakutu sergi projesinin içeriğinin ve sanatçı profillerinin Mixer Arts’ın kurumsal yapısına ve tavrına uygun olduğunu düşünmekteyiz. Genç sanatçılara ve küratörlere fırsatlar sunmak ve görünürlük kazandırmak adına alanlar yaratan Mixer’in bu doğrultuda doğru adres olduğuna inanmaktayız.

Karakutu Burcu Pek, Volkan Parlak, Beste Kopuz, Zehra Doğan, Haydar Akdağ ve Murathan Er'in farklı disiplinlerde çalışılmış fakat ortak dertleri olan eserlerinden derlenmiştir.

Sergi sanatseverler tarafından yoğun ilgi gördü ve yazılı ve sosyal medyada yer buldu.

Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Ezgi Atabilen sergi açılışından önce küratör Burcu Bilir ile sergiyi gezerek bir röportaj gerçekleştirdi...

''Karakutuyalan söylemez
Mixer’in ‘Karakutu’ sergisi iktidarların saklamaya çalıştığı gerçekleri apaçık ortaya koyarken bir yandan da sanat için çalışan genç beyinlerle tanışmamıza olanak sağlıyor.
Mixer, geçen sene üniversitelerin son sınıflarında okuyan sanatçı adaylarına açık çağrı yaparak bir sergi düzenlemişti. Bu yıl da genç küratörler için bir açık çağrı yaptı. Gelen başvurular arasından seçilen ‘Karakutu’ başlıklı sergi projesinin sahibi, Burcu Bilir. Genç küratörümüz Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Sanat Yönetimi bölümünden yeni mezun olmuş. Mixer’in açık çağrısını görünce bir süredir üzerine düşündüğü kavramları bir araya getirip onlardan bir sergi metni oluşturmuş. Tanıdığı ve tanımak istediği sanatçıları bir araya getirebilir mi diye düşünürken de olaylar gelişmiş ve bu sergi doğmuş.''
Ezgi Atabilen
Röportajın tamına ulaşmak için
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kultur-sanat/764473/_Karakutu__yalan_soylemez.html
Comments